WAAROM PROJECTEN VERTRAGEN - EN HOE OKRS DAT KUNNEN VOORKOMEN

06-09-2024

Je kent het wel: je start een nieuw project, stelt een plan op en maakt afspraken met je team om de komende maanden belangrijke resultaten te behalen. Maar gaandeweg begint de focus op het plan te verslappen. Deadlines worden niet gehaald, prioriteiten veranderen, en het oorspronkelijke plan raakt uit het zicht. Hoe kan dat? En belangrijker nog, hoe voorkom je dit?

In onze teamcoaching benadering leren we jou en je team manieren om effectief en haalbaar te plannen met een efficiënte benutting van tijd en middelen. Een strategie die wij hierbij toepassen is het OKR raamwerk. Het OKR raamwerk helpt bij het stellen en volgen van meetbare doelen (Objectives) en essentiële resultaten (Key Results)

VERTRAGENDE FACTOREN EN HOE OKRS HELPEN

  • Strategische mismatch: OKRs helpen teams hun doelen in lijn te brengen met de bredere visie en strategie van de organisatie. Dit zorgt ervoor dat het werk bijdraagt aan de langetermijndoelen, waardoor er een betere afstemming ontstaat tussen dagelijkse taken en de strategische richting van de organisatie.
  • Onduidelijke doelen: OKRs zorgen voor helderheid door duidelijke, specifieke en meetbare doelen vast te stellen. Dit voorkomt verwarring en zorgt ervoor dat iedereen precies weet wat er bereikt moet worden, wat de focus en productiviteit binnen het team verhoogt.

  • Onjuiste focus: OKRs leggen de nadruk op de outcome (gericht op de waarde en impact van het resultaat) in plaats van alleen de output (wat is geleverd). Het helpt teams de nadruk te leggen op de waarde en impact van hun werk, in plaats van simpelweg taken af te vinken. Hierdoor staat het einddoel centraal, wat leidt tot strakkere prioriteiten en waardevollere resultaten voor de organisatie.

  • Onvoldoende teambetrokkenheid: OKRs worden opgesteld met input van alle teamleden. Dit bevordert de samenwerking en zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde lijn zit. Door regelmatig voortgang checks en gezamenlijke evaluaties in te bouwen, kan er tijdig worden bijgesteld en worden deadlines realistisch en binnen bereik.

  • Ineffectieve leiderschapsstijl: OKRs stimuleren autonomie door teams de ruimte te geven om zelf hun doelen te formuleren en verantwoordelijkheid te nemen voor de resultaten. Dit voorkomt micromanagement en zorgt ervoor dat teams zelfstandig kunnen werken, wat hun motivatie en eigenaarschap versterkt.

MET OKRS ALLEEN BEN JE ER NOG NIET

Hoewel OKRs een krachtig middel kan zijn om doelen te bereiken en vertragingen tegen te gaan, ben je er hiermee nog niet. Het OKR- raamwerk is slechts een tool. In wendbare teams en organisaties, die flexibel om kunnen gaan met veranderende situaties, zijn het de mensen die de sleutel vormen voor succesvolle resultaten. Of zoals het Agile Manifesto stelt: Individuen en interacties staan boven processen en tools. In onze GROWSMART coachingsbenadering verliezen we dit belangrijke principe niet uit het oog. 

Bij ons kun je terecht voor:

  • Begeleiding in het leren werken met OKRs.

  • Implementatie van het OKR-raamwerk.

  • Team- en individuele coaching gericht op groeigericht werken.

BENIEUWD HOE WIJ JOU EN JE TEAM VERDER KUNNEN HELPEN? 

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, waarin we planmatig en doelgericht werken met OKRs graag met jou bespreken.