WAAROM DE GROEIMINDSET AANDACHT VERDIENT BINNEN TEAMS
Sommigen schieten in de weerstand en geven snel op als ze geconfronteerd worden met de uitdaging om iets nieuws aan te pakken, onbekende vaardigheden te leren, of het uiterste uit zichzelf te halen. Anderen omarmen uitdagingen en blijven volharden bij het leren van nieuwe vaardigheden, het aanpakken van onbekende taken, of het geven van hun beste prestaties. Hoe komt dat eigenlijk?
Volgens Carol Dweck, professor psychologie aan de Stanford-universiteit, speelt de mindset, oftewel de manier van denken, een cruciale rol. Zij ontwikkelde de mindsettheorie, waarbij zij onderscheid maakt tussen mensen met een vaste mindset (fixed mindset) en een groeimindset (growth mindset).
In een vaste mindset geloven mensen dat hun capaciteiten en intelligentie vaststaan. Ze proberen te laten zien hoe slim ze zijn in plaats van te laten zien hoe ze zich kunnen ontwikkelen.
Met een groeimindset geloven mensen dat ze hun intelligentie en capaciteiten kunnen ontwikkelen door hard werken, leren en volharding. Ze zien uitdagingen als kansen om te groeien en mislukkingen als stappen op de weg naar succes.
Ter illustratie twee voorbeelden die de verschillen tussen een vaste mindset (Dirk's team) en groeimindset (Suzan's team) weergeven:
Het team van Dirk heeft een projectdeadline gemist. De reactie van het team: "We hebben de capaciteiten gewoon niet om dit soort projecten aan te pakken. Het was gedoemd om te mislukken." Dirk's team wijst de schuld toe aan externe factoren en blijft vasthouden aan haar werkwijze.
Suzan's team mist ook een deadline, en vraagt zich af: "Wat kunnen we leren van deze ervaring?" Ze organiseren een overleg om te evalueren wat er mis ging en identificeren verbetergebieden.
WAT JE ZIET BIJ TEAMS MET EEN:
BETERE RESULTATEN MET EEN GROEIMINDSET
Dweck's onderzoek toont aan dat een groeimindset positieve effecten heeft op leer- en werkprestaties. Mensen met een groeimindset zijn vaak meer gemotiveerd, tonen meer doorzettingsvermogen, en behalen betere resultaten, vooral bij moeilijke taken. Ze zijn ook beter in staat om met tegenslagen om te gaan en leren effectief van feedback.
Bij GROWSMART coaching beschouwen wij de groeimindset als de basis voor teamontwikkeling. Het ondersteunen van teams bij hun ontwikkeling op dit gebied is een belangrijk onderdeel van onze aanpak voor het verbeteren van teamprestaties.
PAS OP VOOR DE VALSE GROEIMINDSET
Ga eens na in hoeverre jij, je team of je organisatie een groeimindset heeft. Maar pas daarbij op voor de valse groeimindset. Bij een valse groeimindset gaat het volgens Dweck om een verkeerd begrepen of oppervlakkige interpretatie van wat een groeimindset werkelijk inhoudt. Mensen denken dan dat ze een groeimindset hebben, maar handelen in werkelijkheid nog steeds vanuit een vaste mindset.
Enkele kenmerken van de valse groeimindset:
Woorden zonder daden
Inspanning wordt gevierd, maar leidt niet tot vooruitgang
Meer bezig zijn met hoe anderen je beoordelen, dan het ontwikkelen van werkelijke competenties.
Kom je dit weleens tegen in jouw team of organisatie?
HOE JE EEN GROEIMINDSET KUNT LEREN
De eerste stap in het ontwikkelen van een groeimindset is: erkennen dat je kunt groeien, en de tweede stap is actie ondernemen!
Enkele groeimindset ontwikkeltips:
herken je eigen mindset
identificeer je beperkende overtuigingen
verwelkom uitdagingen en kansen
haal lessen uit zowel falen als succes
verzamel feedback
laat reflectie en analyse een dagelijks ritueel zijn
MEER WETEN?
Ontdek hoe GROWSMART coaching je verder kan helpen; we lichten het graag toe
Wil je weten hoe je een groeimindset kunt ontwikkelen met specifieke werkvormen en deze kunt integreren in jouw werkprocessen? Neem dan contact met ons op voor een kennismakingsgesprek, waarin we onze werkwijze graag met jou bespreken.
👉Wil je alvast ontdekken in welke mate jouw team een groeimindset heeft? Vul dan vrijblijvend onze GROWSMART teamscan in en ontvang een uitgebreid rapport van ons.