MOE VAN HET DUWEN EN TREKKEN AAN JE TEAM?

16-08-2024

"Ik begrijp niet waarom ik steeds alles moet voorkauwen." "Waarom komt er nooit eens spontaan een nieuw idee vanuit het team?", en "Het lijkt wel alsof niemand een stap extra wil zetten, zonder dat ik het expliciet vraag." Dit zijn uitspraken die een gebrek aan eigenaarschap weerspiegelen.

Gebrek aan eigenaarschap kan een organisatie verzwakken op veel niveaus: van individuele prestaties tot organisatorische efficiëntie. Dit is onnodig, omdat er manieren, technieken en vaardigheden zijn die de bereidheid om eigenaarschap te nemen aanzienlijk kunnen vergroten. In deze blog meer hierover. Maar eerst: wat is eigenaarschap nu precies? 

EIGENAARSCHAP UITGELEGD

Als we het hebben over eigenaarschap in de context van teamcoaching, hebben we het over psychologisch eigenaarschap. Er bestaat hierin geen universele, exacte definitie van "eigenaarschap," maar het concept wordt in verschillende contexten op vergelijkbare manieren beschreven. We bedoelen hiermee: een mentale toestand waarin mensen zich sterk verbonden voelen met een taak, project, idee, of rol, alsof het hun eigen is. De kern van eigenaarschap draait om verantwoordelijkheid voelen én verantwoordelijkheid nemen. Je neemt verantwoordelijkheid voor je werk, taken en rol, ongeacht of het goed of slecht gaat.

We richten ons in teamcoaching op het stimuleren van collectief eigenaarschap dat verwijst naar een gezamenlijke verantwoordelijkheid en betrokkenheid die een groep of team voelt. In een team dat collectief eigenaarschap over een project heeft, voelt elk lid zich verantwoordelijk voor het succes van het project en draagt bij aan de uitvoering, omdat ze samenwerken aan het gemeenschappelijke doel

HOE HERKEN JE EEN GEBREK AAN EIGENAARSCHAP?

Als er een gebrek aan eigenaarschap is in je team is er ontwijkend gedrag en afhankelijkheid te zien. Je zou dit slachtofferschap kunnen noemen, waarbij het team zichzelf consequent ziet als gedupeerde van omstandigheden, anderen of gebeurtenissen.

Hieronder een vergelijking van de gedragskenmerken van eigenaarschap met die van slachtofferschap om de verschillen duidelijk te maken.

WAAROM ZOU JE KIEZEN VOOR MEER EIGENAARSCHAP: WAT LEVERT HET OP?

We zien het geregeld terug in onze praktijk. De vraag om meer initiatief, proactiviteit en zelfstandigheid binnen teams. Allemaal kernaspecten van eigenaarschap. Dit is niet zo verrassend omdat eigenaarschap een belangrijke factor is bij het behalen van optimale resultaten, prestaties en werktevredenheid.

"Teams met een hoog niveau van eigenaarschap hebben 29% hogere winstverwachtingen en zijn 21% productiever." - Journal of Organizational Behavior.

 "Medewerkers die eigenaarschap tonen, zijn 50% meer betrokken bij hun werk." - Gallup

Wat eigenaarschap kan betekenen voor teams:

  • Hogere betrokkenheid en motivatie.

  • Het bevordert de onderlinge samenwerking.

  • Verbeterde innovatie en creativiteit.

  • Hogere kwaliteit van besluitvorming.

  • Effectievere probleemoplossing.

  • Verbeterd welzijn en werktevredenheid.

  • Verhoogde flexibiliteit en adaptiviteit (Agility).


EIGENAARSCHAP ONTWIKKELEN: 4 RANDVOORWAARDEN

Het ontwikkelen van eigenaarschap is niet alleen een opgave voor je team. Het vereist ook een kritische blik op het grotere geheel, op de omgeving van het team, de cultuur, de leiderschapsstijl. Het team heeft de juiste condities en voorwaarden nodig om eigenaarschap te kunnen nemen of eigenaarschap te positief beïnvloeden.

1 - Willen en kunnen

"Ik vind het leuk". Er moet een intrinsieke motivatie zijn, wat wil zeggen dat het werk betekenisvol is en aansluit bij de persoonlijke waarden en interesses van je teamleden. "Ik kan dit". Daarnaast moet je team over de vaardigheden en kennis beschikken die nodig zijn om taken zelfstandig uit te kunnen voeren.

2 - Doelen en verwachtingen

    • "Ik word hier enthousiast van". Mensen willen betekenisvol zijn en waarde toevoegen. Om eigenaarschap te nemen, is het belangrijk te begrijpen waarom iets gedaan wordt en je hiermee verbonden te voelen . Doelen moeten inspirerend en waardevol zijn:iets bijdragen aan de klant, gebruiker, of wereld.

    • "Het is duidelijk welk resultaat er van mij wordt verwacht". Doelen moeten duidelijk zijn zodat het team begrijpt wat de wenselijke resultaten zijn. Het moet ook duidelijk zijn wat er van de verschillende teamleden wordt verwacht. Wat ieders rol, verantwoordelijkheid en taak is. Een heldere open communicatie en transparantie is hierbij cruciaal.

3 - Autonomie

"Laat ons het op onze manier doen". Je team moet voldoende vertrouwen en vrijheid krijgen om beslissingen te nemen, creatieve oplossingen te bedenken, en hun eigen werkwijzen en methoden te bepalen. Het kan frustrerend zijn voor een team als ze een project in de praktijk zelfstandig coördineren en uitvoeren, maar wel voortdurend goedkeuring van hogerop nodig hebben.

4- Vertrouwen en ondersteunend leiderschap

"We beoefenen de kunst van het loslaten". Een cultuur van vertrouwen tussen alle niveaus van de organisatie moedigt mensen aan om verantwoordelijkheid te nemen. Je transformeert hiermee de relatie met je medewerkers tot een partnerschap. Als leidinggevende ondersteun je een team door middel van mentorship en coaching en draag je verantwoordelijkheid voor leren, ontwikkelen en presteren aan hen over.


HOE ONTWIKKEL JE EIGENAARSCHAP?

Een eerste stap is jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Zet elk teamlid zich volledig in en neemt hij/zij verantwoordelijkheid voor het teamresultaat?

  • Handelen je teamleden proactief zonder te wachten op instructies of toestemming?

  • Zoekt je team gezamenlijk naar oplossingen in plaats van "de schuld" buiten zichzelf te leggen?

  • Is er duidelijk gecommuniceerd over de doelen en verwachtingen binnen het team?

  • Spreekt je team elkaar aan op hun gedrag, prestaties en verantwoordelijkheden wanneer dat nodig is?

Eigenaarschap kun je ontwikkelen en wij kunnen je hierbij ondersteunen met onze coaching en workshops, waarbij we verschillende teamcoaching en Agile-lean methoden en technieken toepassen. Onze teamcoaching is gericht op teams leren groeigericht te werken. Dit is onze benadering om teams te versterken, zowel persoonlijk als professioneel, door eigenaarschap, systeemdenken en een groeimindset te ontwikkelen.

Een greep uit onze diensten en workshops.

  • Gratis GROWSMART Team Scan met een adviesgesprek en verbetervoorstel.

  • Workshop Eigenaarschap: hoe pak je dat aan.

  • Workshop Denkstijlen en Drijfveren.

  • OKR Workshop voor betekenisvolle doelen en meetbare resultaten.


WIL JE MEER WETEN OVER ONZE AANPAK?
 

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, waarin we onze aanpak graag met jou bespreken.