HOE SYSTEEMDENKEN OPLOSSINGEN KAN BIEDEN VOOR JOUW PERSONEELSTEKORT
Bart is teamleider en kampt met een tekort aan middelen en personeel. Hij is ambitieus dus doet hij er alles aan om toch met zijn team de afgesproken doelen te bereiken. Maar de situatie verergert alleen maar, teamleden vallen uit of zijn minder gemotiveerd, er wordt meer geklaagd en uiteindelijk worden doelen niet behaald. Bart spendeert nu meer tijd en energie om brandjes te blussen en het moraal in het team weer op te krikken. Maar het voelt als dweilen met de kraan open.
Bij klimaatverandering kijk je niet alleen naar de uitstoot van auto's. Bij gezondheidsklachten onderzoek je meerdere oorzaken. Bij stedelijke ontwikkeling houd je rekening met alle factoren die de mobiliteit van mensen in de stad beïnvloeden. Deze voorbeelden laten zien dat het cruciaal is om het gehele systeem te bekijken om tot effectieve oplossingen te komen.
Hoewel dit logisch klinkt, hebben organisaties vaak een te nauwe blik op de problemen waarmee ze geconfronteerd worden. Dit leidt vaak tot tijdelijke en ineffectieve oplossingen. Ook Bart en zijn team ervaren dit probleem.
Het begrijpen van complexe systemen is essentieel, en hierbij kan de benadering van systeemdenken helpen. Systeemdenken stelt ons in staat om verbanden te zien en dieper liggende oorzaken te begrijpen, waardoor we duurzame en effectieve oplossingen kunnen ontwikkelen. In systeemdenken is een "systeem" een groep van verbonden onderdelen die samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken. In het geval van Bart kan bijvoorbeeld zijn team onderdeel zijn van een keten met meerdere teams die elkaar nodig hebben om iets te kunnen opleveren.
Hier zijn enkele manieren waarop systeemdenken kan bijdragen:
Analyse van onderliggende oorzaken
Systeemdenken helpt teams om verder te kijken dan symptomen, zoals openstaande vacatures, en de echte oorzaken van personeelstekorten te identificeren. Dit kunnen factoren zijn zoals hoge werkdruk, een tekort aan geschikte kandidaten, of problemen in de interne cultuur en het management.
Ontwikkelen van adaptieve strategieën
In plaats van vast te houden aan bestaande strategieën, zoals het werven van extra personeel, moedigt systeemdenken aan tot het ontwikkelen van adaptieve strategieën op basis van feedback en nieuwe informatie.
Betrokkenheid en communicatie
Systeemdenken benadrukt de rol van betrokkenheid en communicatie binnen teams. Door een open dialoog te creëren en medewerkers te betrekken bij het vinden van oplossingen, kan de organisatie een meer ondersteunende en innovatieve cultuur bevorderen. Dit kan helpen bij het behouden van personeel en het verbeteren van de algehele werkervaring.
Bij GROWSMART Coaching helpen wij jou en je team om met systeemdenken knelpunten vanuit verschillende invalshoeken te onderzoeken voor diepere inzichten en duurzame oplossingen. Hieronder vind je een selectie van onze diensten die gericht zijn op het ontwikkelen van systeemdenken binnen je team en organisatie.
Workshop: Systemisch leren kijken
Wil je ontdekken hoe je met een systemische blik je werk-omgeving kan analyseren en uiteindelijk optimaliseren? Dan is de workshop "Systemisch leren kijken" een leuke en interactief manier om hier een start mee te maken: Het spel genereert inzichten die een belangrijke stap kunnen zijn in het verander- of verbeterproces.
Systemisch coachen
Met systemisch coachen kunnen we onbewuste patronen in een organisatie zichtbaar maken. Dit doen we bijvoorbeeld met organisatie-opstellingen, waar we kijken naar de plaats, rol en dynamiek binnen teams. Hierdoor begrijpen we beter wat er speelt onder de oppervlakte en kunnen we gerichte verbeteringen aanbrengen
GROWSMART Team game
Met onze Team game leert jouw team op speelse wijze effectief omgaan met obstakels, de samenwerking te versterken, verantwoordelijkheid te nemen en te leren van fouten. We gaan hierbij verder dan alleen het toepassen van systeemdenken maar kijken ook naar de mate van Eigenaarschap en Groeimindset binnen je organisatie/team.
Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen met complexe vraagstukken?
Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, waarin we onze werkwijze graag met jou bespreken.