Help! We halen onze doelen niet!
Wat in de eerste gesprekken opviel was dat de communicatie tussen het management en het team indirect was: er werd veel over elkaar gesproken in plaats van met elkaar. Het leidde tot verwarring, fouten en over en weer verwijten.
Om dit te doorbreken organiseerden we een workshop waarin de coach het team en het management stimuleerde gezamenlijk de huidige en gewenste situatie te bespreken en te komen tot heldere afspraken.
Hierop volgend werden een aantal workshop gehouden om het team te leren werken met de Objective en Key Results methode (OKR) om concrete, haalbare en meetbare doelen te stellen.
Tijdens de gesprekken werd duidelijk dat niet iedereen hetzelfde beeld had van elkaars rol en verantwoordelijkheden, waardoor werkzaamheden elkaar overlapten of bleven liggen. In een workshop over rollen en verantwoordelijkheden werden alle werkzaamheden door het team in kaart gebracht en aan de juiste mensen toebedeeld.
De workshops die samen met het team werden doorlopen waren niet alleen gericht op het verduidelijken van de verwachtingen en bepalen van doelen, waar het team zich daadwerkelijk aan kon committeren, maar ook op een groeimindset met focus op leren van fouten en het kunnen geven en ontvangen van feedback op elkaar.
Het coachingstraject leidde tot een nieuwe manier van werken met duidelijke afspraken over:
de samenwerking binnen het team en met het management
een gestructureerde wijze om meetbare doelen te formuleren en te monitoren op voortgang
rollen en verantwoordelijkheden
Het team was hierdoor beter in staat haar doelstellingen en deadlines te behalen. Door het Management Team meer te betrekken en te informeren over het ontwikkelproces ontstond er meer begrip en betrokkenheid, wat de algehele prestaties verbeterde.
Help! De samenwerking in mijn team verloopt stroef
Twee teams zijn door een fusie van afdelingen samengevoegd tot één team en zoeken naar een effectieve samenwerkingsstructuur. Beide teams komen uit verschillende omgevingen met verschillende werkmethoden. Terwijl het ene team gewend was aan werken op kantoor, werkte het andere team voornamelijk thuis, wat de samenwerking compliceert. De leider van het nieuw op te bouwen team wil voorkomen dat teamleden los van elkaar blijven werken en is op zoek naar eenheid. De uitdaging: met elkaar een samenwerkingsmodel vinden dat voor alle teamleden goed werkt.
Om een gevoel van vertrouwen en gemeenschap op te bouwen werd gestart met een DISC coachtraject bestaande uit individuele assessments en een groepssessie. Het acroniem DISC staat voor 4 hoofdgedragsstijlen: D: Dynamisch en direct, I: Interactief en inspirerend, S: Stabiel en support gevend, C: Correct en Consciëntieus. Het identificeren van de individuele gedrags- en communicatiestijlen draagt bij aan de teamontwikkeling. Het team leert elkaar hierdoor beter kennen en begrijpen.
Hoewel het team werkte volgens SCRUM (een veel toegepaste agile project- en product management methode), bleek na analyse dat het team vooral behoefte had aan optimale transparantie in werkprocessen en een manier om goed te kunnen omgaan met veelvuldige veranderingen. Kanban, een andere agile werkwijze die flexibeler is in werkprioritering, paste beter bij het team en werd stap voor stap geïmplementeerd.
De uitdagingen in het bereiken van een goede samenwerking zijn overwonnen door een combinatie van teambuilding met gedrags- en communicatieanalyse en een aanpassing in de Agile werkmethode. Het team heeft elkaars communicatie- en gedragsstijlen beter leren begrijpen, is daardoor effectiever gaan samenwerken en heeft een productievere werkomgeving weten te creëren.
Help! Mijn afdeling wil 'Agile werken' implementeren!
Een grote corporate onderneming wil Agile werken, een iteratieve benadering voor projectmanagement en productontwikkeling, als de standaard uitrollen binnen alle gelederen van haar organisatie. Een opdracht waarbij wij werden gevraagd deze werkmethode te implementeren binnen de innovatieafdeling van deze onderneming. Een mooie kans om kleinere wendbaardere teams te creëren, die sneller en beter kunnen inspelen op veranderingen en tegelijkertijd de kwaliteit en efficiëntie van hun werk kunnen verbeteren.
Binnen de innovatieafdeling worden nieuwe producten en diensten ontwikkeld, digitalisering bevorderd en bedrijfsprocessen verbeterd. Wij troffen hier business, design en it teams aan die soms naast elkaar in teams, soms binnen een team samenwerkten. De meesten hadden weleens gehoord van Agile werkmethodes, zoals SCRUM, Kanban en Lean, maar slechts weinigen hadden er in de praktijk daadwerkelijk mee gewerkt. Onze grote uitdaging: zowel non-it als it-medewerkers, volgens deze nieuwe werkwijze laten samenwerken.
Het implementatietraject bestond zowel uit dagelijkse begeleiding en coaching van de teams in Agile werken, als het verzorgen van doorlopende kennissessies en workshops. We lieten teams gedurende traject kennismaken met diverse Agile technieken en methoden, zoals:
Het Team Canvas om gezamenlijke visie en doelen, duidelijke rollen en verantwoordelijkheden op een visuele manier in kaart te brengen en te komen tot een positieve teamcultuur met heldere afspraken.
Het Product Vision Board om de product visie te definiëren, de doelgroep te identificeren, de behoeften van klanten te begrijpen, de belangrijkste productkenmerken te bepalen en de zakelijke doelstellingen te formuleren.
SCRUM, om teams te helpen efficiënt en effectief te werken met nadruk op samenwerking, flexibiliteit en het leveren van waarde.
LEAN probleemoplossing methoden, gericht op het identificeren, analyseren en oplossen van problemen.
Gedurende het traject werd het management van de teams uitgedaagd om de teams effectiever te ondersteunen door de Objectives & Key Results (OKR) methode te omarmen, waardoor zij specifiekere en meetbare doelen konden stellen. Het traject resulteerde in wendbare, multidisciplinaire teams die beter dan voorheen in staat zijn om organisatiedoelen te bereiken, effectief samen te werken, sneller kwalitatief hoogwaardige resultaten te leveren en volledig transparant te zijn in hun voortgang, zodat zij makkelijker kunnen bijsturen wanneer dat nodig is.
Nieuwsgierig geworden?
Benieuwd hoe we jou kunnen helpen groeien? Laten we een kop koffie drinken en kennismaken!
info@growsmartcoaching.nl
Allan da Silva | LinkedIn
Sandra Roethof | LinkedIn